P13, P13 Liiga Pohjoinen

WFA/VIFK YJ - KuPS YJ   2 - 4

Heinäpää 6 N

KuPS esitti huikean nousun Oulun paahteessa – Kärkkäiseltä harvinaislaatuinen knakkelikori

KuPS helteisen viikonlopun toinen peli Oulussa tarjosi draamaa paikan päällä ja ruuduilla seuranneille katsojille. Edellisen päivän loukkaantuneiden lista kasvoi vielä kahdella Eemil Kaasinen ja Aaro Pakarisen joutuessa jäämään pelistä sivuun. Tämä tarkoitti sitä, edellisen päivän tiukan rutistuksen jälkeen KuPS lähti peliin kahdella vaihtopelaajalla. Näyttikin siltä, että selitys tappiolle oli jo valmiiksi kirjoitettu. KuPS päättikin toisin.

Ensimmäisellä puoliajalla näytti menevän käsikirjoituksen mukaan vaasalaisten viedessä peliä pitkien pallojen ja vahvojen juoksujen avulla pienempiä kuopiolaisia vastaan. Ryhmitystään parsineen KuPSin keinot hyökkäysuuntaan olivat lähinnä nopeajalkaisen Paavo Laasasen puolenkymmentä räväkkää nousua muun pelinrakentelun yskähdellessä.

Muiden pelaajien tarjoama tuki Paavolle näytti jäävän vajavaiseksi ja todellisille paikoille ei päästy. Laasasen juoksu kuitenkin näännytti raskasjalkaisempia vastustajia, mutta hedelmää kerättiin vasta toisella puoliajalla. Ensimmäinen puoliaika vaasalaisille 1-0.

Toisen puoliajan alussa tullut komea Eeli Bengsin kaukolaukaus KuPSin maalia vartioineen Konsta Kauppisen yli teki kuopiolaisten tilanteen erittäin hankalaksi, kun tätä ennen pelinrakentelu hyökkäyssuuntaan oli vajaata. Toista maalia edelsi vielä kyseenalainen viheltämättä jättäminen, kun KuPSin pelaaja kaadettiin hyökkäysalueella aiheuttaen vaasalaisille ylivoiman hyökkäysalueelle. Vaikka toisin olisi voinut luulla, tämä näyttikin sisuunnuttaneen KuPSin, joka tulikin peliin mukaan ryminällä. ”Kyllä siinä pilkun viheltämättä jättämisen ja vastustajan toisen maalin jälkeen näytti siltä, että oltiin kyllä kaulaa myöten uppoamassa” kertasi tilannetta valmentaja Speedy Nissinen.

Pelaajat päättivät kuitenkin toisin. 2-0 maalista huolimatta vastustajassa oli jo nähtävissä väsymisen merkkejä se joutuikin kierrättämään laidalla viilettäneen Laasasen vartijaa. Tämä taas toi välillisesti lisätilaa kavereille kärkeen.

Eppu Kärkkäisen kavennus Tatu Hukkasen esityöstä oli tärkeä hengennostatus heti vaasalaisten 2-0 maalin jälkeen. Kolme minuuttia tästä saman kaksikon lähes identtinen rakentelu ja Kärkkäinen kaadettiin pilkun arvoisesti. Peli hetkessä tasan pilkulta ja jalka oli vaihtunut kuopiolaisten kaasulla. ”Tämän nousun avain oli, ei niinkään valmennuksen pelitavallisissa muutoksissa vaan pelaajien omassa tekemisessä ja ymmärryksessä siitä, että peliin voidaan vielä omien suoritusten kautta vaikuttaa lähes mahdottomassakin tilanteessa”.

Helteessä pelatun ottelun edetessä painopiste siirtyi onnistumisten ruokkimana yhä enemmän KuPSille - peliä ensimmäisen puoliajan hallinneen vastustajan väsyessä. Paremmin hellettä kestänyt KuPS pakotti vastustajan rikkeeseen 60. minuutilla ja pallon taakse asteli Kärkkäinen. Upea alussa vasemmalle ja lopulta oikeaan ylänurkkaan kiertänyt "savolainen knakkelikori” vapautti kuskin paikalle siirtyneen joukkueen ilmeen täysin. Johtotilanteessa puolustettiin uhrautuvasti ja Kärkkäinen pääsi herkuttelemaan vielä hienon rakentelun päätteeksi maalin edestä neljännen osuman. Loppulukemat 2-4 KuPSille.

KuPSin nousun taustalla oli kunto, kuumassa maaliputkessa oleva Kärkkäinen (4 maalia). ”Kärkkäisen maalit toivat joukkueelle itseluottamusta kuten myös esimerkiksi Pitkäsen tekemät ohitukset tappiotilanteessa nostivat luottoa joukkueeseen. Silti voitto oli erityisesti sitkeän ja itseensä uskoneen joukkueen taisteluvoitto” avasi valmentaja Nissinen upean nousun analyysiä korostaen vielä voiton olleen nimenomaan pelaajien oman työn tulos.

Seuraavalla viikolla pelataan kevätkauden viimeinen kierros. Loukkaantuneista kärsineen KuPSin haaste on kova, koska Kuopion Kettulanlahteen matkaa lauantaina 10.7.2021 sarjakärki OLS.

Tilastot
WFA/VIFK YJ

2 - 4

(1-0)
37'MaaliBerts Walter
42'MaaliBerts Walter
46'MaaliKärkkäinen Eppu
49'MaaliKärkkäinen Eppu
63'MaaliKärkkäinen Eppu
71'MaaliKärkkäinen Eppu