KuPS D13 neljäs HJK-Cupissa
Julkaistu: 17.09.2017 00.00

KuPS D13 osallistui syksyisin pidettävään HJK-Cup turnaukseen, jota voi pitää Suomen kovimpana junioritason kilpaturnauksena. Kutsuturnauksessa 15-16.9.2017 olivat mukana Suomen parhaat joukkueet sekä korkeatasoisia vastustajia naapurimaista. Tällä kertaa ulkomailta oli ikäluokassa mukana FC Zenit Pietarista sekä ruotsalaiset Hammarby ja FC Djursholm. D13 peleihin oli kutsuttu mukaan kokonaisuutena 12 joukkuetta.

KuPS aloitti alkulohkon ottelut pirteästi 4-0 voitolla JJK:sta. Bolliksen "golfnurmi" suosi nopeita kuopiolaisia vastustajan jäädessä statistin osaan. Alkulohkon toisessa pelissä Hammarby osoittautui kovaksi vastustajaksi. Hammarby pystyi napsimaan 4-0 voiton hyvällä syöttöpelillä ja konaisvaltaisella tilanteiden hallinnalla. Hammarbyn maalailu alkoi KuPS:n hetkellisestä aluepuolustuksen horjumisesta. Seuraavassa alkulohkon pelissä oli vastassa SPL-lopputurnauksen pronssijoukkue Ilves. Pelin ensimmäinen puoliaika mentiin maalittomasti melko tasavahvoissa tunnelmissa. Toisella puoliajalla KuPS lisäsi peliin vauhtia ja tilanteita alkoi syntyä vastustajan päätyyn. KuPS teki tarvittavan maalin ja peli päättyi 1-0. Tämän jälkeen vastassa oli Turun vahvin joukkue FC Inter. KuPS:n rosteri oli tässä pelissä kohdillaan ja Inter jäi täysin jalkoihin. KuPS takoi neljä maalia ja Inter sai lohtumaalin aivan pelin loppuun. Lopputulos 4-1. KuPS oli tässä vaiheessa jo varmistellut lohkon kakkostilan. Alkulohkon viimeisessä ottelussa lauantaiaamuna kohdattiin FC-Lahti. Peli alkuosa eteni tasaisissa merkeissä ja FC-Lahti sai pukattua johtomaalin. Tilanne kääntyi kuitenkin KuPS:lle pelin edetessä, ja KuPS sai toisella jaksolla ansaitun tasoituksen. Tähän tilanteeseen liittyi pientä tuomaridramatiikkaa, kun KuPS:n maali hylättiin siitä syystä, että vastustaja yritti estää maalin kädellä. Onneksi kädestä tuomittu rankkari saatiin maaliin. Meniköhän kaikki jalkapallosääntöjen mukaisesti? Peli tasattiin 1-1. KuPS oli selviytynyt turnauksen 1-4 kärkikastiin.

KuPS:n semifinaalivastustajaksi oli selviytynyt toisesta lohkosta järjestävä joukkue HJK. Tässä pelissä oli selvästi säpinää ja urheilujuhlan tuntua. KuPS aloitti pelin todella vauhdikkaasti ja tasokkaasti. HJK oli helisemässä KuPS:n vyörytyksissä. Hyökkäyspelin intensiteettiä kuvaa hyvin se, että lopulta HJK joutui rikkomaan ja rankin jälkeen KuPS oli 1-0 johdossa. Nyrkkeilyottelussa KuPS olisi ollut pistevoittaja, mutta HJK teki lopulta teknisen tyrmäyksen. HJK rankaisi ensin KuPS:n pehmeästä pelistä keskialueella, näin mentiin tasatilanteeseen. Aivan pelin lopussa tapahtui KuPS:lla selkeää väsähtämistä ja HJK:lle riitti yksi tilanne, jossa KuPS:n sekä keskikenttä että puolustus vyörytettiin. KuPS oli pelissä loisteliaampi, mutta HJK:n tasaisuus läpi pelin toi heille 2-1 voiton.

Prossiottelussa olivat vastakkain jälleen KuPS ja Hammarby. Ottelu oli luonteeltaan aivan erilainen kuin alkulohkossa. Pelin tempo pyrki jatkuvasti laskemaan hitaaksi. KuPS aloitti pelin nopealla maalilla. Hammarby tuli kuitenkin tasoihin ja tämän jälkeen jäi nähtäväksi, kumpi joukkue pystyy nostamaan paremmin hitaan pelin pohjalta terävämpiä vastahyökkäyksiä. KuPS ei saanut palloa riittävästi sivuttaisliikkeeseen, vaan peli pyrki puuroutumaan laitoihin. Hammarbyllä oli toisella puoliajalla pallo paremmin hallussa ja se pystyi hyödyntämään tilanteensa. Peli Hammarbylle 3-1.

KuPS:n peli oli koko turnausta tarkastellen kehittynyt erittäin hyvin. Positiivista oli nopeatempoinen ja tehokas hyökkäyspeli, kun siihen yhdistyi myös pelin rakentaminen lyhyillä syötöillä ylöspäin. Ratkaisuja hyökkäyspeliin oli myös löydetty KuPS:n omasta laarista, Roope Savolainen oli seitsemällä maalilla turnauksen tehokkain maalintekijä. KuPS:n pelin terävyydestä kertoo osaltaan se, että semifinaalissa ja pronssiottelussa KuPS pääsi heti peli alussa johtoon. Pelin perusteella KuPS:lta on odotettavissa hyviä otteita myös jatkossa. "Finnish -rankingissa" KuPS nousi kohisten ylöspäin :)

Kuva, KuPS kannattajat olivat innokkaasti "pelissä mukana"