VALMENNUSLINJA

5. PELAAMINEN

4. PUOLUSTUSPELI


KuPS:n puolustuspelissä korostetaan seuraavia asioita:

  • aktiivisuus
  • sijoittuminen, peliasento ja pelaajien väliset etäisyydet
  • kommunikaatio
  • tilanteenvaihto
  • rohkeus ja kyky puolustaa 1 v 1 –tilanteita

  • Aktiivisuus

    Aktiivinen puolustuspelaaminen antaa joukkueelle positiivisen yleisilmeen. Harjoittelussa tilan nopea pois ottaminen on välttämätön työkalu myös sille, että hyökkäävä joukkue joutuu tekemään ratkaisuja nopeasti ja pienessä tilassa. Tämä on välttämätöntä pallollisen pelin kehittymiselle.

    KuPS:n joukkueilla on aina tavoitteena riistää pallo vastustajalta mahdollisimman ylhäällä. Tämän toteutuessa pelin painopiste pysyy mahdollisimman paljon vastustajan kenttäpuoliskolla. Mikäli pallon riisto ylhäällä ei onnistu, tulee joukkueen osata puolustaa omalla kenttäpuoliskolla aktiivisesti.

    Ohjenuorana on, että lähin pelaaja menee kohti vastustajaa ja pyrkii riistämään pallo!


    Sijoittuminen, peliasento ja pelaajien väliset etäisyydet

    Puolustuspelaamisen henkilökohtaiset kulmakivet ovat pelaajan sijoittuminen kentällä muuttuvissa pelitilanteissa ja hänen peliasentonsa suhteessa vastustajiin, palloon ja omiin pelaajiin. Ohjenuoraksi voi antaa, että sijoitu sellaiseen paikkaan ja ole sellaisessa asennossa että, jos pallo pelataan pelaajalle tai alueelle, josta sinä vastaat, ehdit ensimmäisenä palloon!

    Pelin aakkosten mukaan puolustava joukkue pyrkii pienentämään pallollisen joukkueen pelitilan. Tämän voi tehdä vain järjestämällä pelaajien väliset etäisyydet oikeiksi.

    Yksinkertainen ja tärkeä puolustuspelaamisen perusasia on, että pallottoman puolen pelaajat kaventavat keskelle pelitilan pienentämiseksi. Tämä tulee opettaa jo nuorille pelaajille. Kaikkien pelaajien tulee osallistua puolustamiseen ja olla liikkeessä oikean suuntaan.

    KuPS:n pelitavassa pyritään vastustajan peli ohjaamaan laidoille kaikilla kentän osa-aluilla.

    Kentän syvyyssuuntaan vastustajan pelitilaa otetaan pois puolustuslinjaa nostamalla. Ohjenuorana tässä on, että linjaa nostetaan, kun vastustajan pallollinen pelaaja on prässin alla.


    Kommunikaatio

    Kommunikoinnin vähyys tai jopa sen kokonaan puuttuminen on suuri ongelma juniorijalkapalloilussa. Pelaajia tulee opettaa ja kannustaa kommunikoimaan harjoituksissa ja peleissä. Pelaajien tulee tietää ja ymmärtää pelillisten asioiden teoreettinen pohja. Valmentajien tulee varmistaa keskustelemalla ja kyselemällä, että pelaajat ymmärtävät mitä heiltä vaaditaan.


    Tilanteenvaihto

    Kuten hyökkäyspelissäkin, on tilanteenvaihto hyökkäyksestä puolustukseen erittäin tärkeää. Pallonmenetyshetken kaksi tärkeintä asiaa ovat pelaajien oikea ryhmitys (tasapaino) ja välitön reagointi tilanteeseen.

    Vaikka kaikilla pelaajilla on velvollisuus osallistua hyökkäyspelaamiseen, ei joukkueen tasapainoa kentällä saa unohtaa. Pelaajia tulee olla sopiva määrä myös pallon alla tukemassa ja varmistamassa hyökkäystilanteissa.

    Puolustaminen alkaa välittömästi pallonmenetyksen jälkeen. Pääsääntö on, että pallollista vastustajaa lähimpänä oleva pelaaja menee välittömästi riistämään palloa takaisin. Muilla pelaajilla on kaksi vaihtoehtoa: osallistua prässiin tukemalla ensimmäistä puolustajaa tai pyrkiä menemään pallon alle.


    Rohkeus ja kyky puolustaa 1 v 1

    1 v 1 puolustamisen avainasiat:

  • sijoittuminen ja peliasento
  • ennakointi, lue vastustajan syöttö ja liikkuminen
  • pyri riistoon
  • liiku nopeasti lähelle vastustajan pallollista pelaajaa
  • älä ryntää itseäsi ulos tilanteesta, mutta mene niin lähelle kuin mahdollista
  • mitä lähempänä olet omaa maalia, sitä lähempää vartioi vastustajaa
  • pelaa kovaa, mutta rehdisti
  •                Kuopion Palloseura ry
                   Kaartokatu 6, 70620 Kuopio 
                   Y-tunnus: 0281218-4

                   Puh. +358172668571

    KuPS -Elämänmittainen tarina- Banzai